Vad sker när, innan inkasso?
Om du tror att du kan få svårigheter att betala är det viktigt att du tar kontakt för en dialog när fristen för betalning närmar sig. Antingen med den du har köpt eller lånat från, eller oss som inkassobolag. Om ärendet går vidare till inkasso adderas inkassokostnader till skulden samt dröjsmålsränta i de flesta fall. Nedanför ser du en generell översikt vad som sker och när i inkassoprocessen. Undantag kan förekomma i enskilda ärenden.
1. Faktura
En faktura är ett dokument som bekräftar en försäljning mellan två parter och innehåller en förklaring av vad som köpts, priset som ska betalas och andra betalningsvillkor. Förfallodatum på fakturan är tidsfristen inom vilken fakturabeloppet ska vara betalat.
2. Påminnelse
Om du inte betalar fakturan innan betalningsfristen kan du få en påminnelse. Den som har sålt något måste inte skicka en påminnelse enligt lag, men de flesta gör det ändå. Om en påminnelse skickas, ska den som tar emot påminnelsen ha tid på sig att betala denna innan inkassokrav skickas ut. Det ska framgå i säljarens villkor om påminnelsen är förenad med en påminnelseavgift.
3. Inkassokrav
Inkassokrav skickas ut efter det att fakturan förfallit, eller ett antal dagar efter påminnelsen. I samband med att inkassokravet skickas ut läggs en inkassokostnad till skulden. I kravet framgår vad grunden till fordran är och det informeras om vilka möjligheter man har att invända mot kravet samt eventuella vidare åtgärder. Inkassokravet har 8 dagars betalningsfrist.
4. Betalningsföreläggande
Om inkassokravet inte betalas inom tidsfristen kan ärenden gå vidare för rättsliga åtgärder i form av en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden. I samband med detta läggs ytterligare kostnader till skulden. Kronofogden skickar ut ett delgivningskvitto till den ansökan är riktad mot. När delgivningskvittot är signerat har den som är skyldig pengar 10 dagar på sig att betala kravet.
5. Utslag och betalningsanmärkning
Om skulden inte är betalad 10 dagar efter signerat delgivningskvitto fastställer Kronofogden skulden genom ett utslag. I samband med detta får upplysningsbolagen ett meddelande, och de i sin tur utfärdar en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkning för en privatperson finns kvar i 3 år.
6. Verkställighet
Efter meddelat utslag kan en ansökan om verkställighet skickas till Kronofogden. I ansökan ombeds Kronofogden verkställa utslaget, vanligtvis genom utmätning om anspråket gäller en fordran. Kronofogden försöker alltid utmäta det som gör minst skada för den som har en skuld och det vanligaste är att pengar dras direkt från lön. Är skulden större och det finns andra tillgångar, t ex en fastighet, kan Kronofogden utmäta denna genom försäljning.
7. Hänskjutning till Tingsrätt
Om det uppstår en tvist kring kravet kan ärendet hänskjutas till tingsrätten för ett avgörande. Beroende på storleken på kravet kan den part som förlorar processen bli skyldig att betala rättegångskostnader för den part som får rätt i målet. Beslutet i tingsrätten resulterar i en dom som vinner laga kraft efter 30 dagar. Om tingsrätten fastslår att det finns en betalningsskyldighet, kan domen användas för att verkställa kravet, precis som ett utslag.