Införandet av en kapitaleffektiv modell ger nya möjligheter och fördelar för både Kredinor och våra kunder.

Värdepapperisering är en lösning som omvandlar tillgångar som innehas av finansiella institutioner till investeringsbara värdepapper. En portfölj av lån (t.ex. bostadslån, billån, kreditkort, etc.) samlas, ompaketeras och organiseras slutligen i olika risktrancher, som genererar avkastning baserat på kassaflöden från de underliggande tillgångarna. Det är inte ett ovanligt koncept, men det har tyvärr fått ett dåligt rykte sedan finanskrisen 2008. På dagens marknad är dessa transaktioner dock strikt reglerade av EU-lagstiftning och utgör ett viktigt verktyg för att omfördela risk inom det finansiella systemet till en bredare investerarkrets, vilket gör dem till en byggsten i Kapitalmarknadsunionen (CMU).

Flera fördelar med värdepapperisering
Som vi på Kredinor ser det, finns det flera fördelar med värdepapperisering för både våra kunder och oss. Vi tror att de viktigaste fördelarna för våra kunder är betydande kapitallättnader, möjlighet till högre pris vid försäljning av portföljer och möjligheten att behålla ett ekonomiskt intresse i den underliggande portföljen genom senior investering. Å andra sidan drar Kredinor nytta av fler intäktsströmmar baserade på avgifter, en junior investering som passar vår riskaptit och mindre balansomslutning, vilket överensstämmer med Kredinors anpassning till en kapitaleffektiv affärsmodell.

Betydande kapitallättnader
Som nämnts ovan är en av de största fördelarna för våra kunder den betydande kapitallättnader som kan uppnås av finansiella institutioner på exponeringar som annars skulle omfattas av regleringen för ”prudential backstop”. Denna regel säger i princip att efter 3 år i default måste exponeringen skrivas av vid beräkning av regulatoriskt kapital. Med andra ord måste exponeringen täckas fullt ut av eget kapital, vilket avsevärt påverkar institutionens avkastning på kapital. Genom en vanlig försäljning av tillgångar undviker institutionen denna påverkan, men förlorar också det ekonomiska intresset i portföljen. Vid en försäljning till ett SPV som inte har krav på regulatoriskt kapital, kan institutionen däremot behålla en del av exponeringen med en lägre kreditrisk. I praktiken skulle institutionen behålla en prioriterad senior obligation och sälja av den underordnade junior obligationen. Genom en serie kvantitativa tester och kvalitativa bedömningar från behörig myndighet visar institutionen att en tillräcklig del av kreditrisken har överförts och att den därför bör vara berättigad till att uppnå ”Signifikant Risköverföring” eller SRT. Enligt CRR-artiklarna 244/245(1)(a) tillåter uppnåendet av SRT att originatorn exkluderar värdepapperiserings exponeringar från beräkningen av riskvägda exponeringar och förväntade förluster. När man behåller (senior) del av portföljen beräknas nya riskvikter på de värdepapperiserade exponeringarna, och ingen backstop tillämpas.

Värdepapperisering gynnar både inkassobolag och finansiella institutioner
Eftersom SRT är den största fördelen för finansiella institutioner som omfattas av regleringskrav på kapital, gäller detta inte för inkassobolag (såsom Kredinor), som i de flesta jurisdiktioner är undantagna från samma regler (undantaget är Norge). Å andra sidan är den största fördelen för dessa företag, i ett högre ränteklimat, tillgång till alternativa finansieringskällor. Eftersom finansieringen för finansiella institutioner är betydligt billigare än för inkassoföretag, möjliggör detta mer flexibilitet både vad gäller räntenivåer samt tranchestorlekar, som kan vara mer gynnsamma än de belåningsgradgränser som vanligtvis sätts av lån- eller obligationsavtal.

På detta sätt tror vi att värdepapperisering gynnar både inkassobolag och finansiella institutioner som vill minska kapitalbehoven på sina icke-presterande exponeringar. På Kredinor har vi expertis och en bolagsstruktur (SPV) på plats. Tidigare i år slutförde vi vår första värdepapperisering och vi har flera pågående diskussioner med kunder om potentiella nya affärer, vilket indikerar att detta verkligen är det nya sättet att bedriva verksamhet på NPL-marknaden.

Partner with Kredinor for Your NPL Management Needs

Explore how Kredinor can help you manage non-performing loans more effectively, freeing up capital, reducing risk, and enhancing financial stability. Contact us at Sales@Kredinor.se to learn more about securitization and our process.